Tamplarie PVC!
Profile Gealan!
Geam termopan.html
Feronerie!
Glafuri!
Rulouri!
Plase insecte!
Reducere condens!
 
Despre noi! Contact!
  Formare condens  
 

   pe suprafata interioara a geamului termoizolator respectiv a ramelor

   In principiu poate aparea condensul pe suprafata interioara a geamurilor termoizolatoare respectiv a ramelor. Se vorbeste in acest caz si de formarea apei exsudate sau a apei de condens. Acest fenomen nu are voie insa sa fie confundat cu condensarea din spatiul intermediar al geamurilor termoizolatoare.
Condensul este un fenomen fizic ce nu poate fi evitat iar cauzele formarii apei de condens pe suprafata interioara a elementelor de constructie se explica dupa cum urmeaza:

   In locuinte se produc permanent vapori de apa. Prin masuratori s-au stabilit urmatoarele cantitati:

   
  Aerul respirat de om:
Cantitatea produsa zilnic 1-2 litri vapori
  Gatit:
Zilnic pana la 2 litri vapori intr-o gospodarie de 4 persoane
  Baie, spalatul rufelor,
udatul florilor, etc.:
Zilnic pana la 3 litri vapori
intr-o gospodarie de 4 persoane.
 

   Aceste cantitati se gasesc ca vapori de apa invizibili in aer. Astfel poate de ex. 1 m³ aer de 0 °C sa contina o cantitate maxima de numai 5 g (= 5 cm³) vapori de apa.
Daca temperatura incaperii este mai mare, atunci aerul poate primi mai multa apa. Astfel creste cantitatea de apa pe m³ la 17 g cand temperatura atinge 20 °C, sau la 30 g pe m³ la 30 °C.
Daca insa in aer este continuta cantitatea maxima de vapori de apa, atunci aerul nu mai primeste umiditate in forma de vapori de apa. Se vorbeste in acest caz de aer saturat. in cazul aerului saturat apare o asa-numita "umiditate relativa a aerului" de 100 %; aceasta inseamna ca intr-un volum de aer la o anumita temperatura este continuta cate o "cantitate maxima" de vapori de apa.
in cazul unei umiditati relative de 50 % este continuta intr-un volum de aer abia jumatate din cantitatea maxima posibila pe care o poate "inghiti" acest volum.

   Ca exemplu sa luam un spatiu cu 15 m² suprafata de baza si 2,5 m inaltime. Rezulta un volum de cca. 38 m³. Daca aerul are o temperatura de 23 °C, atunci "pluteste" in acest spatiu (la 100 % umiditatea aerului) aproape 1 l apa sub forma de vapori invizibili de apa. Daca un astfel de "aer incarcat cu apa" ajunge la o suprafata rece (de exemplu la geamul rece al unei ferestre pe timp de iarna) se raceste si el prin convectie, scade capacitatea sa de a retine umiditatea si atunci vaporii de apa "condenseaza" si se depun ca apa vizibila pe geam. Formarea condensului apare prin urmare atunci cand umiditatea aerului din incapere este ridicata iar temperatura suprafetei de pe partea interioara a geamului este coborata (in termeni tehnici, cand umiditatea relativa tinde sa depaseasca 100 % prin scaderea temperaturii).
    Condensarea ce va aparea incepe intotdeauna de la marginea geamului, conditionata prin imbinarea marginala mai nefavorabila din punct de vedere al termotehnicii. in plus curentii de aer pot fi impiedicati sa circule de catre pervazurile iesite mult in afara si prin influenta cadrului cercevelei ferestrei, astfel incat in partea de jos a geamului poate aparea apa exsudata mai devreme decat in centrul geamului.

 
   
 
   Riscul apei de condens se marette printr-o temperatură mai joasă a suprafetei la geam si rame. Asa-numitul "unghi mort" din zona ramei opace micsorează coeficientul de transmitere a caldurii (convecţie foarte redusa) si conduce de asemenea la scaderea temperaturii suprafetei.
In lipsa instalatiei de incalzire situatia devine si mai nefavorabila.
 
 
   Riscul apei de condens se micsoreaza prin aerul cald de la instalaţia de incalzire care trece de-a lungul ferestrei. Astfel se maresc printre altele temperaturile suprafetei de la fereastra.
 
 
   Riscul aparitiei apei de condens se micsoreaza prin aerul cald de la instalatia de incalzire care trece de-a lungul ferestrei. Astfel se maresc printre altele temperaturile suprafetei de la fereastra.
 
 
   Riscul aparitiei apei de condens se mareste, deoarece exista o adancime mare a elementul inglobat si de aceea prin convectia defectuoasa din zona ramei opace/a zidariei apare asa-numitul "unghi mort". Prin aceasta scade temperatura suprafetei.
 
 
    Prezentele explicatii arata ca formarea condensului – si mai ales in cazul solutiilor constructive cu geamuri termoizolatoare – este dependenta in mare masura de circulatia aerului, de dispunerea instalatiei de încălzire, precum si de obisnuinta locuitorilor privind aerisirea si nu de constructia ferestrei sau de montarea geamurilor.
 
TopBIZ.ro - afaceri de top! eTERMOPANE.ro - firme termopane, tamplarie PVC, tamplarie Aluminiu! Deceuninck, Rehau, Gealan, Deceuninck, Ramplast, Trocal, Veka, Alumil, Exalco!
Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!
Copyright © 2006 Jordache Trading. Toate drepturile rezervate